زمانی که رایانه جدیدی خریداری و یا نسخه تازه ای از ویندوز 10 را نصب می کنید، چندین کار هستند که باید پیش از استفاده از کامپیوتر انجام دهید. البته اگرچه بسیاری ها ترجیح می دهند ابتدا کروم را دانلود و نصب کنند ولی کسانی که در رایانه خود تصاویر، فیلم ها، اطلاعات و اسناد شخصی دارند، ابتدا سراغ شیوه های حفاظت از داده ها می روند. چنان چه شما هم از جمله افرادی هستید که نمی خواهید هر کسی به اطلاعاتتان دسترسی داشته باشد، می توانید با تعیین پسورد برای فایل های شخصی تان از آنها محافظت کنید. نکته جالب اینکه برای انجام این کار ابزار خاصی نیاز نیست و می توان آن را از درون ویندوز 10 انجام داد. پس برای اینکه بدون نگرانی خاصی رایانه خود را در اختیار دیگران قرار دهید و بتوانید برای فولدرهای شخصی پسورد تعیین نمایید، با سافت گذر همراه باشید.
روش اول:
برای اینکه بتوانید برای فایل های شخصی خود پسورد بسازید، باید یک فایل BAT ایجاد کنید. اگر قصد انجام این کار را دارید، نیازی نیست تخصص حرفه ای در زمینه نرم افزار داشته باشید ولی بد نیست در ابتدا توضیحاتی که در ادامه داده ایم را مطالعه کنید. به صورت ساده بگوییم که فایل BAT یک فایل متنی ساده است که می تواند کارهای روزمره را به صورت خودکار انجام داده و مدت زمان طی کردن فرآیندهای مختلف را کاهش دهد.
حالا که می دانید فایل BAT چیست، اقدامات زیر را انجام دهید تا برای فایل های خود پسورد تعیین نمایید.
• یک فایل ساخته و اسم آن را هر چه دوست دارید بگذارید.
• دو بار روی آن کلیک کنید تا باز شود. سپس درون پوشه کلیک راست نمایید و از قسمت New گزینه New Document را بزنید.
• برای سند ایجاد شده یک اسم دلخواه تعیین و آن را در Notepad اجرا کنید.
• حالا کد زیر را کپی کنید:
cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==your_password goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End
• قسمت if NOT “%pass%==your_password” goto FAIL را پیدا کرده و حالا به جای عبارت your_password کلمه عبور مدنظر خود را بنویسید.
• در گوشه بالا سمت راست Notepad، روی گزینه File کلیک کرده و دکمه Save as را بزنید.
• حالا باید اسم فایل را دوباره بنویسید. سپس مطمئن شوید که عبارت .bat را به پایان نام این فایل اضافه کرده اید. به علاوه، باید شیوه رمزنگاری این فایل ANSI. باشد. در نهایت روی گزینه Save کلیک کنید.
• حالا روی فایل BAT که ساختید دو بار کلیک کنید. حالا یک پوشه BAT با همان اسمی که نوشته بودید، مشاهده خواهید کرد.
• حالا با دو بار کلیک کردن روی فایل BAT، همه داده هایی که فکر می کنید مهمتر هستند را در پوشه ای که ساخته اید ببرید.
• این بار دوباره روی فایل BAT کلیک نمایید.
• یک پنجره Command Prompt اجرا خواهد شد و از شما خواهد پرسید آیا می خواهید پوشه را قفل کنید یا خیر؟. دکمه Y را زده و اینتر را بزنید.
شما دیگر نخواهید توانست پوشه خود را ببینید. چنان چه دوست دارید فایل را مشاهده کنید، باید روی فایل BAT دوباره کلیک کرده تا صفحه Command Prompt اجرا گردد و در آن بتوانید پسوردتان را بنویسید. اگر پسورد خود را درست نوشتید، فایل باز خواهد شد.
نکته: روش گفته شده در نسخه های قدیمی تر ویندوز نظیر 7 نیز کارایی دارد.
روش دوم:
اگر راهکارهای گفته شده برایتان سخت است، یک شیوه دیگر و آسان تر وجود دارد. اما پیش از آنکه توضیحات لازم را بدهیم، بد نیست اطلاعاتی را خدمت شما عرض کنیم. این شیوه از شما درخواست پسورد نخواهد کرد و این یعنی امنیت کمتری خواهد داشت. به علاوه، هر کسی که با این روش آشناست، می تواند به فایل های مخفی شما دسترسی داشته باشد. اگر با این قضیه مشکلی ندارید، اقدامات زیر را انجام دهید:
• روی پوشه ای که می خواهید مخفی کنید، کلیک راست نمایید و به بخش Properties بروید.
• از تب General یک قسمت به نام Attributes مشاهده خواهید کرد که در زیر آن دو گزینه برای انتخاب کردن وجود دارد. مورد پیش فرض Read-only می باشد. شما باید آپشن Hidden را برگزینید. سپس دکمه Apply و بعد OK را بزنید. حالا دیگر پوشه را نخواهید دید. البته اگر همچنان پوشه برایتان قابل مشاهده است، باید کارهای بیشتری انجام دهید.
• در بالای فایل اکسپلورر، یک نوار و در آن یک گزینه به نام View وجود دارد. روی آن کلیک کرده و پس از انتخاب بخش Options، گزینه Change را بزنید.
• یک پنجره پاپ آپ ظاهر خواهد شد. در آن به دنبال تب View بگردید و سپس روی آن کلیک کنید. یک تنظیمات به نام Hidden files and folders خواهید دید که در زیر آن دو گزینه وجود دارد. شما باید اولین مورد یعنی Don’t show hidden files, folders or drivers را بزنید. حالا دکمه Apply و سپس OK را برگزینید.
همه کارهایی که باید انجام دهید تا فایل ها مخفی شوند، انجام شد. همچون شیوه اول، این راهکار نیز حتی در نسخه قدیمی ویندوز هم کارایی دارد.
روش سوم:
علاوه بر دو روش گفته شده، یک شیوه دیگر نیز وجود دارد. Windows BitLocker موردی است که می خواهیم در ادامه در موردش صحبت کنیم. با این وجود، چند نکته باید درباره Windows BitLocker بدانید.
Windows BitLocker فقط مخصوص نسخه های پرو و اینترپرایز ویندوز است بنابراین اگر ورژن سیستم عامل شما هوم می باشد، امکان استفاده از آن را ندارید. نکته دیگر آنکه، Windows BitLocker فایل یا فولدرها را رمزگذاری نمی کند بلکه باعث رمزگذاری تمام یک درایو می شود. با این وجود، چنان چه کاری که می خواهید انجام دهید، به Windows BitLocker مربوط می گردد، راهکارهای زیر را دنبال کنید:
• درایوی که می خواهید با Windows BitLocker قفل شود را برگزینید.
• روی آن کلیک راست کرده و گزینه Turn on BitLocker را بزنید.
• حالا دو آپشن پیش روی شما قرار می گیرد که از شما می پرسد می خواهید درایو را چگونه باز کنید.
• اگر گزینه by password را زدید، باید کلمه عبور مدنظرتان را وارد نمایید. در ادامه و پس از انتخاب Next، سؤال پرسیده می شود که قصد دارید کلمه عبور را کجا ذخیره کنید تا اگر آن را از یاد بردید، به راحتی به دست بیاورید.
• در نهایت رایانه سؤال می پرسد که می خواهید کل درایو را رمزگذاری کنید یا قسمت خالی آن را. گزینه دلخواه را انتخاب نمایید و بعد Next را بزنید.
• حالا منتظر فرآیند باشید تا به اتمام برسد و سپس رایانه را ری استارت کنید.
روش های گفته شده بهترین راهکارها برای محافظت از فایل های شخصی با پسورد در ویندوز می باشد. اما اگر شیوه های امن تری می خواهید، می بایست از نرم افزارهای متفرقه بهره گیرید.
منبع: mspoweruser.com